BETLANOVCE: Prvú fujaru vyrobil Ľubomír Kopčák pred 30. rokmi \"naslepo\"

30.08.2008 Levoča

Betlanovce 30. augusta (TASR) - Výroba fujár nemá na Spiši tradíciu, napriek tomu najmenej dvesto týchto ľudových hudobných nástrojov vzniklo práve tam.
Konkrétne v Betlanovciach, kde sa pred tridsiatimi rokmi zrodila prvá fujara pod rukami rezbára Ľubomíra Kopčáka.
\"Fujary ma fascinovali od detstva. Keď som počul zvuk fujary v rozhlase či televízii, tak ma obchádzali zimomriavky. Túžil som nejakú vyrobiť, zaujímal som sa o to, ale kedysi bolo veľmi málo literatúry. Nevedel som, ako na to. U nás na Spiši nie je fujara typickým hudobným nástrojom, takže, hoci mi to zrejme nikto neuverí, ale prvú som vyrobil bez toho, aby som fujaru niekedy vôbec držal v ruke. Doposiaľ ju mám doma a hrá perfektne. Vypracoval som sa postupne vďaka práci a skúsenostiam, \" uviedol v rozhovore pre TASR v odpovedi na otázku, ako sa spišský rezbár dostal k výrobe fujár.
Ľubomír Kopčák sa venuje rezbárčine od detstva. Ako som hovorí, \"má ju v génoch\". Každý v rodine vie niečo vyrezať či vyrobiť z dreva. K hudobným nástrojom sa dostal postupne. Začínal s výrobou píšťal a neskôr k ním pridal fujary. Spočiatku vedel aj presný počet vyrobených nástrojov, neskôr však stratil prehľad. Predpokladá, že len fujár vyrobil vyše dvesto. Počet píšťal si netrúfol ani len odhadnúť. Na vlastných nástrojoch dokáže, samozrejme, aj zahrať. Na festivaloch a prezentáciach ľudových remesiel púta pozornosť návštevníkov, ktorí jeho spontánnosť často odmeňujú potleskom.
 

Vyberte región